Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse 3.0 Unported lisens.

torsdag 6. desember 2012

Skogstur i Kaupanger

Fra mandag 5. til fredag 9 november var hele klassen på skogstur ute i nærheten av Bjørkestølen i Kaupanger. Frem til onsdag var vi hele klassen samlet med veileder Odd Lennart, mens fra onsdag til fredag flytta vi leir og gjennomførte turen gruppevis på 5 stykker i hver gruppe.

Nettleseren din støtter ikke visning av iframe. <a href="http://www.norgeskart.no/adaptive2/default_embed.aspx?id=Y9PlHAVZ02IyQef" target="_blank">Du kan se innholdet i rammen her</a>
Kartutsnitt hentet fra Norgeskart.no

Målene med turen var:
Få erfaring og kunnskap om aktiviteter, trivsel og overnatting i skogen
Erfare ulike boformer uten telt
 Erfaring med tradisjonelle måter å tilbringe mat på i naturen (kreativitet med bål)
Få kunnskap om aktiviteter og opplegg som passer i forhold til grupper og skogsfriluftsliv
  
      Gapahuk
      En gapahuk er en enkel bivuakk i form av tre/to vegger og et skråtak, åpen mot den siden der man fyrer bål.
      Gapahuk var i tidligere dager mye brukt blant skogsarbeidere og tømmerfløtere i forbindelse med skogsdrift, den ga ly for været og fungerte som en pauseplass i arbeidet. Det finnes forskjellige måter å bygge en gapahuk på, noen består av kun treverk og tømmerstokker med tre vegger, mens en enklere type kan være et såkalt gapaskjul. Gapaskjulet kan man bygge av enkle midler, man trenger bare litt tau og presenning. Tradisjonelt har folk laget gapaskjulet med granbar som tak, men bruker du presenning betyr det mindre arbeid og en tørrere gapahuk/gapaskjul.
Et eksempel på en gapahuk av laftet tre.
Bilde tatt fra timmerteamet.se


Hvordan lage et gapaskjul

Utstyr som trengs:
 Øks, sag, tau, tilgang på stokker som kan brukes, presenning.

Først må man finne to trær med passende avstand mellom hverandre, og spenne opp et tau, eller binde opp en stokk på tvers. Deretter legger man sidestokker fra trærne og på skrått ned til bakken med en lengde som er tilpasset mengden presenning du har. Dette danner skråtaket, og det kan være hensiktsmessig å legge på flere fra tverrstokken for at taket ikke skal begynne å henge ned under nedbør. Av den grunn er det også lurt å sette opp et par takstokker på tvers av sidestokkene, dette er med på å gjøre gapaskjulet mer solid. De kan også fungere som kleshengere hvis du har blitt våt i løpet av dagen.

"Skjelettet" på en gapahuk/gapaskjul
Bilde tatt fra trolltur.no

Presenningen legges på

Nå er det klart for å legge presenningen over og binde den fast ved hjelp av tauet. Presenningen festes i bakkant ved hjelp av tau og man kan bruke kvister som plugger man setter ned i bakken. Har du stor nok presenning kan du dra den ned på siden for å danne sidevegger.   

Bålfyring foran gapahuken

I forkant av gapahuken er det både koselig og hensiktsmessig å fyre opp et bål. Avstanden til bålet bør være på trygg avstand iforhold til evt gnistregn som kan forårsake soveposebrann, men samtidig være nære nok til at alle får glede og nytte av varmen. Det er fint å lage bålet litt bredere enn vanlig slik at alle i gapahuken får glede av varmen. Etterhvert som man får skikkelig fyr, og vil at bålet skal brenne lenge bør man finne frem noen store stokker som kan ligge å gløde utover natta. Furu er å foretrekke fremfor gran, fordi den gnistrer mindre.


Litteratur

Horgen, A. (2010) Friuftslivsveiledning vinterstid. Høyskoleforlaget, Kristiansand
Kjelsaas, D. (2008) Gapahuk i en fei. [Internett] Tilgjengelig fra :http://www.klikk.no/hvordantv/reise/friluftsliv/article374335.ece [Lest 06.12.2012]

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar