Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse 3.0 Unported lisens.

fredag 26. oktober 2012

Kanotur på Kaupangerfjorden 24-26 august.


24-26 august 2012 dro B2 friluftsliv ut på kanotur til Kaupanger. Vi padlet ut ifra Amlabukta og videre til Holm, og overnattet to netter i en gapahuk som vi selv lagde med tau og presenning. Vi ble delt inn gruppevis 4stk per gruppe på 2 kanoer. Gruppa mi bestod av Stefan, Alea, Marte og meg selv.

Målene for turen var:

·         Bli bedre kjent
·         Basisferdigheter i friluftsliv
·         Trivsel ute uten telt som ly for vær og vind
·         Bli bedre til å ferdes på sjø/innsjø med kano
·         Trygg på sikkerhet knyttet til vann og kano
·         Kameratredning i sjø/åpent vann og førstehjelp

Jeg har valgt i dette blogginnlegget å skrive nærmere omkring padleteknikk i kano. Kanopadling kan variere stort, fra et helt stille vann til en strykende elv og brott sjø med bølger. Tidligere har jeg padlet litt i kano, men har ikke hatt så mye fokus på ulike padletak og samhandling med den du padler med. Med erfaring har det blitt litt sikk-sakk men har alltid kommet frem til målet. Gjennom stryk har det blitt litt gale-matias padling, men gjennom prøving og feiling har jeg lært meg litt om manøvrering av kanoen etter egen erfaring.

Padleteknikk

For å kunne manøvrere kanoen under ulike forhold er det en stor fordel å mestre «kanoens edle kunst». For turer på sjøen og i rolige vann er det noen få grunntak som er en fordel å kunne ifølge (Horgen, 2009), disse er: framtak, J-tak, og sveiptak. Har man en grunnleggende teknikk for kanopadlinga vil det være enklere å ferdes og fokuset blir mer på opplevelsene og selve turen, istedenfor å styre med kanoen i sikk-sakk hele tiden.
Jeg vil fokusere på de enkle grunntakene i denne teksten, da det finnes flere forskjellige padletak man bør kunne mestre i striere vann og elvestryk. Men i og med at turen vår var på sjøen i forholdsvis enkle forhold holdt vi oss til grunntakene. Først og fremst er det viktig å ha et godt grep om padleåren, med den ene hånden om «t-grepet» på padleåren og den andre hånden en skulderbredde lenger ned på åren. Det er også viktig med en god sittestilling. Det er vanligst å sitte på setene i kanoen, disse fungerer fint på stille vann, men er du i en elv med stryk o.l kan det være bedre å sette seg ned på kne i kanoen. Dette gjør at man kommer mer over åren og padletaket kan bli mer effektivt samtidig som man senker tyngdepunktet i kanoen.

De ulike grunntakene
Framtaket – Mest mulig fremdrift. Også det vanligste åretaket vi bruker. Gjennomføres ved å lene seg noe frem og plasserer åren nesten loddrett ned i vannet litt fremfor seg. Årebladet skal være vinkelrett på kanoen og man trekker årebladet parallelt langs med kanosiden helt til årebladet har passert hoftehøyde. Trekk åren opp og gjenta.

Framtak. 
Bilde hentet fra natursekken.no

J-taket – Akterpadlerens viktigste styretak. Styrer kanoen mot akterpadlerens side. J-taket gjennomføres i forlengelsen av framtaket, hvor man idet åren passerer hofta, vrir åren med tommelen føres vekk fra kroppen og presser åren utover istedenfor rett bak.

J- tak.
 Bildet er hentet fra natursekken.no


Sveiptak - Styretak som kan benyttes av begge padlerne. Det gir motsatt effekt av J-taket. Åren settes ned i vannet litt lenger ut enn vanlig og padleren fører åren i en bue innover mot kanoen. Dette taket kan også reverseres ved å føre åren fremover istedenfor bakover.

Sveiptak, også kalt c - tak
Bildet er hentet fra natursekken.no
Oppsummering
Ved å kunne disse enkle styretakene kan man holde kanoen mer rett på kurs og unngå veldig sikk-sakk kjøring. Spesielt for akterpadleren er disse takene vanlig å måtte bruke under padling. Jeg erfarte på turen vår at å padle i samspill med padlepartneren, altså i samme takt samt å bruke ca like stor kraft i åretakene vil man holde seg mer på rett kurs.

Kilder:
Horgen, M. (2009). Kano på vann og vassdrag. Høgskoleforlaget, Kristiansand.
Fossheim, K (20XX) Kano 1 - Grunnleggende ferdigheter [internett]. Tilgjengelig fra: http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1409401&within_tid=1408415 [Lest den 26.10.2012].

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar