Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse 3.0 Unported lisens.

onsdag 29. mai 2013

Toppturer i Hurrungane 6 - 8 Mai.

Mandag 6. mai dro klassen opp til Turtagrø og inn i Ringsdalen med retur til Sogndal på onsdagen 8. mai. Turen ble en fin opplevelse tross regn og skikkelig "sugeføre". Blant annet fant vi rennende vann som vi kunne bruke som gjorde at vi slapp å smelte snø om til vann som er en tidkrevende prosess spesielt og morgenene. På mandagen hadde vi snøbakketeknikk, redning i snødekt bre og GPS på agendaen, men på tirsdag og onsdag gikk vi på topptur henholdsvis på Lauvnostind fra Ringsdalen, og Kalven fra Krossbu. På toppturene var veivalg i forhold til bratthet og kjøremønster sentralt i undervisningen.

Kartutsnitt fra Ut.no


Gange i bratt snøhelning
Hvis du beveger deg inn og skal passere snøfonner og snøheng i fjellet er det først viktig å gjøre seg oppmerksom på eventuelle faremomenter det innebærer. Eksempler på dette er å se hvor stort henget er, hvor bratt det er, snøtypen, rasfare både for snø og stein, og hvor du havner om du får en utglidning. Om man velger å gå i tau er det en ekstra sikkerhet, men da er det viktig å sikre med mellomforankringer, hvis ikke kan en utglidning dra hele taulaget med seg nedover.
I våt snø bør man være forsiktig med bruken av stegjern siden snøen har en tendens til å kladde under dem, som videre kan føre til at man sklir.

Stakkatogang brukes når vanlig gange ikke er trygt. Du står med føttene inntil hverandre med kroppen mot snøhenget, og holder begge hendene på isøksen som du stikker så langt ned i snøen som mulig. Dette fungerer som en slags forankring. Om det er hard snø og du ikke får stukket isøksa ned til økseskaftet er det viktig at du holder rundt skaftet helt nede ved snøen, dette gjør vektarmen ved et evt fall mindre. Teknikken er å ta to steg, flytte øksa, to nye steg osv.. Det er viktig at du er sikker på snøtrinnene du står i når du flytter isøksa.

Stakkatogang
Foto: DNT Sør

Oppbremsing på snø
Det kan være fatalt å gli ut i et snøheng, og derfor er det lurt å ha innarbeidet en effektiv bremseteknikk om uhellet er ute. Ved fall må du raskt komme deg over på magen og dra isøksa innunder brystet øksehodet ved den ene skulderen og piggen nede ved hofta. Rumpa opp i været og bred beinstilling gir best bremseeffekt (Haslene, 2008). Selv om to av illustrasjonene viser beina ned i snøen er det viktig å tenke på at du plutselig kan får grep og bli tippet rundt, det sikreste er å presse knærne ned i snøen.
Foto: DNT Sør

Om du ferdes uten isøks og stegjern bremser du mest effektivt ved å reise deg opp på alle fire med strak kropp. Husk på faren ved å tippe rundt, lurt å bruke knærne fremfor beina ned i snøen. Armer og hender kan forme en slags kopp som du graver inn i snøen for å bremse (Haslene, 2008)

Kilder
Haslene, S. (2008) Breboka - håndbok i brevandring. DNT fjellsport, Oslo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar